Salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen is verlengt tot ten minste 1 januari 2023, dat maakte de minister Eric Wiebes van economische zaken bekend. De regeling zou na 2021 veranderen maar hier was niet voldoende draagvlak voor.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling staat ook wel bekend als de teruglopende meter. Zonne-energie wordt voornamelijk overdag opgewekt, terwijl u vaak juist ’s avonds of ’s nachts meer stroom verbruikt. Met de salderingsregeling wordt de stroom die u overdag over heeft teruggeleverd aan het net, waarbij de meter terugloopt. Hierdoor zorgt alle stroom die u opwekt direct voor een vermindering van uw energierekening.

Wat gebeurt er na 2023?

Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dit houdt in dat de teruggeleverde stroom niet meer direct van uw energierekening wordt afgetrokken. Uiteindelijk verdwijnt de salderingsregeling volledig en ontvangt u alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Deze vergoeding zal waarschijnlijk lager zijn dan de stoomprijs die u betaald.

Meer weten over de salderingsregeling? Bekijk de webpagina van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/04/26/salderingsregeling-verlengd-tot-2023