Particulieren, ontvang nu uw BTW terug op uw aankoop

Consuminderen

Steeds meer consumenten en bedrijven proberen het energieverbruik terug te brengen. Enerzijds om de duurzaamheidsgedachte vorm te geven, maar natuurlijk ook om kosten beheersbaar te houden. Een toenemend aantal consumenten en bedrijven wil ‘consuminderen’. Als u als consument of bedrijf alle mogelijkheden voor energiebesparing en consuminderen hebt bereikt, dan is de volgende stap om energieproducent te worden. Uiteraard van groene energie. Met zonnepanelen op uw dak heeft u de mogelijkheid het totale elektriciteitsverbruik zelf op te wekken.

Om die reden groeit het energie opwekken met zonnepanelen gestaag. Onze buurlanden Duitsland en België zijn ons voor gegaan, maar ook in Nederland worden steeds meer daken voorzien van ‘energieleveranciers’. Zonnepanelen zijn in 1954 ontstaan en het is al jarenlang een volwassen sector. De laatste decennia heeft de sector zich enorm ontwikkeld met innovatieve en betrouwbare installaties met een goed rendement.

Rendement

Het gebruik van zonne-energie met behulp van zonne- panelen is een hele goede investering. Niet alleen kunt u uw maandelijkse energierekening verlagen, maar op basis van de prijsstijgingen van voorgaande jaren is het rendement op eigen stroomopwekking ook veel beter dan de rente van een spaarrekening. Afhankelijk van de ligging van het systeem kan de terugverdientijd zelfs op zes tot acht jaar uitkomen, waarna u nog zeker vijftien tot twintig jaar ‘gratis’ stroom uit uw systeem haalt.

Voor bedrijven is duurzaam ondernemen een belangrijk issue. Zonnepanelen zijn een rendabele duurzame investering met diverse fiscale voordelen. Voor midden- en kleinbedrijven kan de Kleinschaligheidsinvestering

(KIA) interessant zijn. Daarnaast is de investering via de Energie- Investeringsaftrek (EIA) en Milieu-Investeringsaftrek (MIA) vaak te verrekenen met de fiscale winst van dat jaar. Als laatste maakt de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) het mogelijk een investering op een willekeurig moment tot 75 procent ineens af te schrijven.