Tips en FAQ

 1. Laat u goed informeren.

  Laat u goed informeren wanneer u overweegt over te stappen op duurzame energie. Met onze professionele adviseurs op gebied van duurzaamheid schiet u nooit tekort. Of het nu gaat om zonnepanelen thuis of voor uw bedrijf of instelling. Wij bieden uw een uitgebreide service en een volledige informatievoorziening.

 2. Meer rendement.

  Met een installatie van Natuma behaalt u meer rendement. Wij zorgen dat alles goed aangesloten wordt en denk met u mee. Naast professionele reiniging van zonnepanelen voeren we ook onderhoud uit op installaties van andere bedrijven.

 3. Kwaliteit van Natuma.

  Het vlug afhandelen van een installatie zorgt ervoor dat er grote schade of problemen kunnen ontstaan op termijn. Een goede installatie is duurzaam en kan 25 jaar meegaan!

  Alle zonnepanelen van Natuma voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. Ze scoren stuk voor stuk bijzonder hoog in de tests van Photon (meerjarig rendement) en Photovoltaik Institut Berlin (rendementsbehoud na tests onder extreme temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden). Daarnaast zijn ze TüV en ISO gecertificeerd.

 4. Werkelijk hart voor het milieu.

  De oprichter Martijn Arts, heeft hart voor de natuur. De combinatie “Natuur en Martijn” vloeit daarom perfect samen in een gezond bedrijf: Natuma BV.

  Voor elke geïnvesteerde euro stort Natuma een gedeelte aan duurzame goede doelen!

 5. Kan ik als particulier ook de BTW terugvragen?

  Particulieren met zonnepanelen die energie terugleveren aan het elektriciteitsnet kunnen de BTW terugvragen. Zij worden gezien als ondernemer voor de btw. De aanschaf van de zonnepanelen kan gezien worden als bedrijfsinvestering. Concreet betekent dit dat mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben geplaatst de btw over de aanschaf terug kunnen vragen. Bij een btw-tarief van 21% betekent dit voor veel eigenaren van zonnepanelen een financiële meevaller van honderden euro’s. Wanneer u voor 20 juni 2013 zonnepanelen plaatste hoeft u zich in de meeste gevallen niet aan te melden als ondernemer omdat het saldo BTW-bedrag bij de meeste particulieren te laag is.

 6. Hoe lang zijn jullie bezig met de installatie?

  De installatie van een systeem is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het systeem. Bij grote zakelijke systemen kost de installatie van alle bevestigingsmaterialen en de panelen enkele dagen. Het aansluiten is daarna in een dagdeel gebeurd. Bij kleinere systemen, zoals een particulier systeem kan het systeem binnen een halve tot hele dag geïnstalleerd zijn. Nadat de meterkast-aanpassingen zijn verricht (zoals het plaatsen van een extra afgezekerde groep) kan het systeem stroom leveren en geld voor u gaan verdienen.

 7. Wat is een zonnepaneleninstallatie?

  Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, een bevestigingsconstructie en bekabeling. Deze vormen samen een systeem die de energie van de zon omzetten in stroom die u kunt gebruiken in uw huis. Andere aanduidingen voor een zonnepanelen installatie zijn zonnepanelen, PV-panelen, zonnestroominstallatie, zonnestroomsysteem, zonnecellen of PV-systeem.

 8. Wat als ik ga verhuizen?

  Een zonnestroomsysteem realiseert ieder jaar een besparing. Het is een waardevaste investering en zorgt voor een waardestijging van uw huis. U kunt uw zonnestroomsysteem dan ook gewoon mee verkopen met uw huis. De besparing in energielasten die ieder jaar weer wordt gerealiseerd, vertegenwoordigt een som geld die u bij de waarde van uw huis kunt optellen.

 9. Wat is zonne-energie? En hoe werkt het?

  Zonne-energie ontstaat door kernfusie op de zon en bereikt de aarde als licht. De totale hoeveelheid zonne-energie die op aarde valt is 9000 keer groter dan de totale energiebehoefte van alle mensen op aarde. Zonnepanelen kunnen licht omzetten in elektriciteit door gebruik te maken van de eigenschappen van fotonen (lichtdeeltjes/golfjes) en halfgeleidermaterialen zoals Silicium. De lichtdeeltjes zorgen er voor dat in het halfgeleidermateriaal elektronen worden “losgeslagen” waardoor er fotovoltaïsche spanningsopbouw plaatsvind. Dit is in het Engels Photo Voltaic (PV).

 10. Hoe werkt een zonnecel?

  Met behulp van het fotovoltaïsche proces dat in een zonnecel (PV-cel) plaatsvindt wordt zonlicht direct omgezet in elektriciteit, zonder bewegende delen. Zonnecellen worden gemaakt van zogenaamde halfgeleidermaterialen, meestal Silicium. Onder inwerking van licht worden negatief geladen elektronen vrijgemaakt om te bewegen. Deze elektronen laten eveneens beweeglijke, positief geladen “gaten” achter. Door de opbouw van de zonnecel migreren de positieve en negatieve deeltjes naar verschillende zijden van de cel zodat er een spanningsverschil ontstaat tussen de voor- en de achterkant van de zonnecel. Wanneer de voor- en achterzijde met elkaar worden verbonden, gaat een elektrische stroom lopen en levert de cel elektriciteit.

 11. Moet ik het zonnepanelensysteem verzekeren?

  Gezien de investering is een verzekering wel aan te raden, maar dit kan vaak worden ondergebracht bij de opstalverzekering. Dit is na te vragen bij de verzekeraar of intermediair. Er zijn ook speciale zonnepanelenverzekeringen die meer schade dekken zoals schade door van buiten afkomstig onheil, zoals hagelschade, bliksem en vandalisme en ook de gederfde inkomsten als gevolg van productieverlies.

 12. Wat zijn de afmetingen van een zonnepaneel?

  De afmetingen van zonnepanelen variëren. De afmetingen zijn nog niet volledig gestandaardiseerd. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de opbrengst hoe groter het formaat zonnepaneel. Oudere zonnepanelen kunnen soms een stuk groter zijn. Onze zonnepanelen hebben de volgende formaten:

  ET Solar 245 1640 × 992 × 40 mm

  ET Solar 250 1640 × 992 × 40 mm

  ET Solar 255 1640 × 992 × 40 mm

  ET Solar 255 Black 1640 × 992 × 40 mm

  ET Solar 195 Black 1580 × 808 × 40 mm