Montage materiaal en bekabeling

Montage zonnepanelen

De zonnepanelen van Natuma worden compleet door ons gemonteerd. Dit heeft als voordeel dat latere storingen tot een minimum worden beperkt. Om het optimale uit uw zonnepanelen te halen, kunt u het beter door professionals laten aanleggen dan dit zelf te doen. Natuma heeft reeds meer dan 5 jaar ervaring in het aanleggen van zonne-installaties. De monteurs van Natuma weten precies op welke plek u het optimale uit de zonnepanelen kan halen. Er zijn namelijk veel obstakels die voor schaduw kunnen zorgen en dit kan leiden tot een schrikbarende terugval in het rendement. Dit is dus erg belangrijk om rekening mee te houden.

Montageduur

Door onze ruime ervaring van zonnepanelen, kunnen wij er voor zorgen dat de montage niet langer duurt dan een halve dag tot 1 dag. Dat wil zeggen, dat voordat de monteurs de locatie verlaten, u al zelfstandig energie aan het opwekken bent. Bij bedrijven hangt de montageduur wel af van het oppervlak.

Bevestigingsmaterialen

De door ons gebruikte bevestigingsmaterialen zijn van hoge kwaliteit. Doelstelling is dat uw installatie over 25 jaar nog gebruikt wordt.

De montage is in onze offertes altijd inbegrepen.

Voor ieder dak een passende oplossing

Aero Fix

IBC Solar Aero Fix levert professionele montagesystemen voor zonnepanelen. Uw investering in een zonne-energieinstallatie moet minstens 20 jaar betrouwbaar rendement opleveren. Kwaliteit is daarom een doorslaggevende factor. IBC SOLAR levert u een praktisch onderhoudsvrij systeem van het hoogste technische niveau.

Montagehandleiding: PDF

ClickFit

Bij schuine daken gebruiken we bij voorkeur montagemateriaal van het merk Clickfit. Dit is robuust en geeft minimale belasting op de dakpannen. Op platte daken maken we gebruik van FlatFix. Dit montagesysteem is ontwikkeld voor eenvoudige en snelle montage van zonnepanelen op platte of licht hellende daken. FlatFix kan op het dak worden bevestigd door middel van schroeven of gemakkelijk te plaatsen ballast. Bij het gebruik van ballast wordt gebruik gemaakt van aluminium profielen die in een uitsparing in de FlatFix beugel worden geklikt.

Schuine daken zijn bij uitstek geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn een groot aantal verschillende type schuine daken. Zowel de hoek van het dak, als de dakbedekking kan verschillen. De meeste huizen in Nederland hebben pannendaken. Veel landbouw en veeteelt bedrijven hebben daken met golfplaten of stalen sandwich elementen. Andere voorbeelden zijn schuine bitumen daken, leien daken of felsdaken.

Wij leveren verschillende systemen, zodat er voor ieder schuin dak een passende oplossing is, ongeacht het type of merk van het zonnepaneel. Onze professionele montagesystemen voor schuine daken worden geleverd onder de naam ClickFit. De ClickFit systemen voldoen aan de geldende normen zoals de NVN 7250 en het Nederlands bouwbesluit. ClickFit is o.a. gecertificeerd door BDA/KIWA.

Het gepatenteerde ClickFit montagesysteem onderscheidt zich doordat het eenvoudig aan te brengen is op het dak, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Met name de eenvoud van de montage komt de kwaliteit en de levensduur van het gehele PV systeem ten goede.

Pannendak Staaldak Golfplaten dak
clickfit_leiendakLees meer clickfit_leiendakLees meer clickfit_leiendakLees meer
Leien dak
clickfit_leiendakLees meer
FlatFix

FlatFix wordt standaard in drie hoeken geleverd, 15°, 20° en 30°. Door het unieke aërodynamische ontwerp is FlatFix bestand tegen windsnelheden tot 13BF met een minimaal aan ballast gewicht. De FlatFix beugels zijn vervaardigd uit hoogwaardig aluminium en RVS. Het FlatFix systeem kan worden gebruikt voor de montage van bijna alle types zonnepanelen. Bij platte daken waar grote systemen op geïnstalleerd worden maar waar balast een issue is, kiezen we voor Flatfix light.

Platte daken zijn bij uitstek geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De complexiteit van de plaatsing wordt echter vaak onderschat. Er is een groot aantal factoren waarop gelet moet worden. Esdec levert verschillende typen montagesystemen, zodat er voor ieder plat dak een passende oplossing is.

Ons plat dak montagesystemen worden geleverd onder de naam FlatFix, FlatFix Fusion, FlatFix eco en FlatFix Light. De gehele FlatFix range voldoet aan de geldende normen zoals de NVN7250 en het Nederlands bouwbesluit en is getest in de windtunnel. De FlatFix systemen worden standaard geleverd met 20 jaar garantie.

De FlatFix systemen onderscheiden zich van andere systemen, doordat ze eenvoudig aan te brengen zijn op het dak zonder concessies te doen aan kwaliteit. Dit komt de kwaliteit en levensduur van de gehele PV installatie ten goede.

Fusion Flatfix Eco
flatfix_fusionLees meer flatfixLees meer flatfix_ecoLees meer
Light
flatfix_lightLees meer

Montagemateriaal & bekabeling

Voor onze omvormers en zonnepanelen bieden we u een breed gamma aan toebehoren. Dit gaat van de montagematerialen tot de bekabeling. U vindt hier alles wat u voor uw zonnestroominstallatie nodig heeft. Alle toebehoren garanderen de hoogste technische kwaliteit en passen perfect bij uw persoonlijke zonnestroominstallatie.
Clickfit zonnepanelen bevestiging
Als het gaat om PV-bekabeling zijn de strenge producteisen niets nieuws. Desalniettemin, gezien de lange periode van gebruik, moeten ze onder geen enkele omstandigheid worden vergeten. Het is dan ook zeer nuttig wanneer jarenlange ervaring met bekabeling kan worden ingezet. Wij streven ernaar om nieuwe normen te stellen met behulp van geavanceerde oplossingen die onze technici in staat stelt om hun dagelijkse werk makkelijker en efficiënter uit te voeren.
 • IBC Flexisun 2,5 / 4 / 6 / 10 / 16 mm : flexibiliteit, lange levensduur
 • Kan ook in grond geplaatst worden
 • Geschikt voor gebruik in en op dubbel geïsoleerde en apparaten en systemen (beschermingsklasse II)
 • TUV gecertificeerd, VDE getest
 • Vrij van schedelijke stoffen en halogenen
 • Weerstend tegen UV, Zon, ozon en ammoniak
 • Verbeterde brandwerende prestaties
 • Beveiligd tegen kortsluitingen en grondlekkages
Bevestigingsmaterialen

Bevestigingsmaterialen

Allimex

Allimex zorgt voor alle bevestigingsmaterialen en is zelf producent van deze materialen. Alle installatiematerialen wordt op maat gemaakt en dit voor alle daken. Ook alle elektrische onderdelen horen daar toe.

Om een overzicht te krijgen over onze montageonderdelen, hebben ze enkele overzichtelijke PDF’s voor u klaargemaakt. Kies het gewenste materiaal en download de bijhorende PDF.

 • Bevestigingsmateriaal – PDF te downloaden.
 • Driehoeken – PDF te downloaden.
 • Haken – PDF te downloaden.
 • Klemmen – PDF te downloaden.
 • Profielen – PDF te downloaden.
 • Maatwerk – PDF te downloaden.